Smaczna, prosta i expresowa w wykonaniu sałatka śledziowa, idealna na świąteczny stół.
Na co dzień i od święta.............niby taka sama ,a wszystko zależy od sposobu podania i dekoracji.
Nie może jej jednak zabraknąć na naszych stołach w okresie zbliżajacych się Świąt.
Składniki:
-Osuszyć na ręczniku papierowym , skropić sokiem z cytryny i i pokroić w kostkę.
-Ogórki, obraną cebulę , ugotowane ,obrane ziemniaki i jajka na twardo pokroić w kostk.,
-Wszystkie pokrojone składniki umieścić w salaterce.
-Dodać odsączoną, przepłukaną czerwoną fasolkę, posiekany koperek.
-Całość połączyć z majonezem wymieszanym z musztardą i śmietną.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
-Na dużym ,okrągłym półmisku ustawić foremkę /obręcz/ w kształcie gwiazdy.
-Przełożyć sałatkę, dokładnie wypełnić formę i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Dobrze schłodzoną sałatkę wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz.
-Wierzch sałatki udekorować fasolką,wyciśniętymi przez szprycę kleksikami majonezu , czerwonym pieprzem i świeżą gałązką koperku.
- 400 g filetów śledziowych /matjasów
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 4 ogórki konserwowe
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 4 łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"/+ do dekoracji/
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka śmietany
- pieprz cytrynowy/do smaku
- sól/ do smaku
- sok z cytryny
- czerwony pieprz /do dekoracji
- świeży koperek/ do dekoracji
- mix sałtek /do dekoracji
-Osuszyć na ręczniku papierowym , skropić sokiem z cytryny i i pokroić w kostkę.
-Ogórki, obraną cebulę , ugotowane ,obrane ziemniaki i jajka na twardo pokroić w kostk.,
-Wszystkie pokrojone składniki umieścić w salaterce.
-Dodać odsączoną, przepłukaną czerwoną fasolkę, posiekany koperek.
-Całość połączyć z majonezem wymieszanym z musztardą i śmietną.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
-Na dużym ,okrągłym półmisku ustawić foremkę /obręcz/ w kształcie gwiazdy.
-Przełożyć sałatkę, dokładnie wypełnić formę i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Dobrze schłodzoną sałatkę wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz.
-Wierzch sałatki udekorować fasolką,wyciśniętymi przez szprycę kleksikami majonezu , czerwonym pieprzem i świeżą gałązką koperku.
Wygląda świetnie i do tego z najlepszym majonezem pod słońcem:)
OdpowiedzUsuń