05.12.2013

Pierniczki miodowo-pomarańczowe

Święta Bożego Narodzenia bez bajecznie ozdabianych pierniczków nie miałyby takiego niezwykłego, magicznego uroku. Stwierdziłam to całkiem niedawno i myślę, że tak już zostanie........

Ponieważ pieczenie pierników zaczynam już początkiem grudnia cały miesiąc jest 
dla mnie niezwykle pachnący i czarodziejski.......
Wykrawanie różych kształtów z ciasta,  pieczenie, a póżniej ozdabianie  pierników to
 świetna zabawa dla wszystkich domowników.....
Składniki:  /ok.30 szt  w zależności od wielkości i kształtu foremek/
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru 
  • 200 g   miodu  wielokwiatowego
  • 1 żółtko
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki sproszkowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Lukier:
ok.1-1,5 szklanki cukru  pudru
1 białko
kilka kropli aromau pomarańczowego
Wykonanie:
-Miód, cukier  i masło podgrzać.
-Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać przyprawę korzenną i  skórkę pomarańczową.
-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto(można użyć robot kuchenny z mieszadłem/
-Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
-Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na omączonym blacie / na grubość 3-4 milimetrów/
 i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
-Pierniczki układać na wyłożonej pergaminem blaszce.
-Piec ok.10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku /powinny się ładnie,równomiernie przyrumienić/
-Upieczone pierniki są miękkie,ale w trakcie stygniecia twardnieją.
-Pierniczki zbyt mocno  spieczone są   twarde i niesmaczne.
-Wystudzone pierniczki  przechowywać z szczelnie zamkniętym pojemniku ,a  przed samymi świętami  ozdobnie polukrować /ja zrobiłam to wcześniej/.



Przygotować lukier:
 -Białko ubić   1 szklanką cukru pudru. 
-Dodać kilka kropli aromatu.
-Ubijając  nadal dodać tyle cukru pudru, by masa była  wystarczająco  gęsta i  nie rozlewała się . 
/Ilość cukru zależy zawsze od wielkości użytego  białka/.




2 komentarze: