Pyszna śledziowa przystawka na wigilijny stół . Doskonała kompozycja słodko-kwaśnych, korzennych smaków ze słonym śledzikiem .
Niby zwykła, tradycyjna śledziowa sałatka z ziemniakami, jabłkiem, cebulą i majonezem .....a jednak dodatek marynowanych w occie , korzennych śliwek nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
- 4 ziemniaki ugotowane
- 4 płaty śledziowe
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko winne
- 8-10 śliwek marynowanych w occie
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyzki majonezu dekoracyjnego Winiary /+ do dekoracji/
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyzeczki imbiru
- szczypta cynamonu
- pieprz cytrynowy /do smaku
- sól / do smaku
- zielony, swieży koperek /do dekoracji
Wykonanie:
-Śledzie namoczyć w wodzie , pozostawić na ok.1 godzinę.
-Wysuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem cytrynowym.
-Wysuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem cytrynowym.
-Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
-Cebulę obrać, posiekać, zalać wrzątkiem, odsączyć na sitku i wystudzić.
-Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
-Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Część odłożyć do dekoracji, resztę pokroić.
-Wszystkie składniki umieścić w misce, posolić, posypać pieprzem, dodać imbir i szczyptę cynamonu.
-Dodać majonez i śmietanę, wymieszać.
-Sałatkę wstawić na min. 1 godzinę do lodówki.
-Przygotować ozdobny półmisek, na który przełożyć schłodzoną sałatkę.
-Wierzch ozdobić połówkami śliwek.
-Każdą połówkę wypełnić ozdobnym kleksikiem majonezu .
-Całość udekorować świeżym koperkiem.
same pyszności:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbuje ten przepis. Zapowiada się apetycznie:)
OdpowiedzUsuń