Pyszne połączenie makaronu z delikatną dynią, ugotowanymi kasztanami i chrupiącym,
dobrze wysmażonym boczkiem.
....a na koniec dużo zielonej pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu.......
Składniki : /2 porcje/
- 200 g makaronu /typu garganelli/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 150 g obranej dyni
- 5 szt ugotowanych ,obranych kasztanów
- 100 g boczku
- zielona pietruszka
- sól
- świeżo zmielony ,kolorowy pieprz
Wykonanie:
-Nastawić wodę na makaron i gotować w/g zaleceń producenta.
-Cebulę posiekać, dynię pokroić w kostkę.
-Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko zeszklić.
-Dodać pokrojoną dynię i podsmażyć kilka minut.
-Wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i gotować do miękkości. Dynia powinna pozostać jędrna.
-Doprawić do smaku solą , pieprzem i dodać ugotowane , delikatnie pokruszone kasztany.
-Na osobnej , suchej patelni przysmżyć drobno pokrojony boczek.
-Wytopiony boczek powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący.
-Ugotowany makaron przecedzić i wsypać na patelnię z dynią i kasztanami, posypać posiekaną, zieloną pietruszką , delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
-Na wierzch wyłożyć chrupiący boczek.
-Makaron ozdobić zieloną pietruszką i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
danie wygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńbardzo wywintne danie, a ja w lodowe mam boczek kani, myslciie,z e bedzie w prozadku:)?
OdpowiedzUsuń.nie wiem, ale każde danie można dowolnie modyfikować i zawsze coś z tego wyjdzie..........czasem nawet lepsze!
Usuń