Prosta, smaczna i szybka do przygotowania sałatka z białej kapusty. Idealny dodatek do śwątecznych dań mięsnych.
Składniki:
- 1/2 główki małej białej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- kawałek pora
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyzki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- koperek do dekoracji
-Kapustę bardzo cienko poszatkować.
-Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubej tarce, pora drobno posiekać, ogórki pokroić w cieniutkie plasterki.
-Warzywa umieścić w salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekany koperek.
-Z majonezu, chrzanu, śmietany i soku cytrynowego utrzeć gładki, jednolity sos.
-Dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.
- Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
-Przełożyć do salaterki i udekorować składnikami użytymi do wykonania sałatki.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń