12.12.2013

Świąteczna sałatka obiadowa z białej kapusty

Prosta, smaczna i szybka do przygotowania sałatka z białej kapusty. Idealny dodatek do śwątecznych dań mięsnych.

Składniki:
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • kawałek pora
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyzki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  • koperek do dekoracji
Wykonanie:
 -Kapustę bardzo cienko poszatkować.
 -Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubej  tarce, pora drobno posiekać, ogórki pokroić w cieniutkie plasterki.
-Warzywa umieścić w salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekany koperek.
-Z majonezu, chrzanu, śmietany i soku cytrynowego utrzeć  gładki, jednolity sos. 
-Dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.
- Odstawić  do lodówki na co najmniej 2 godziny.
-Przełożyć do salaterki i udekorować składnikami użytymi do wykonania sałatki.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...