18.06.2011

Melon z szynka parmeńską - Melone con prosciutto di Parma

Melon z szynką parmeńską to bardzo popularna we Włoszech przekąska/antipasto czyli starter/. Ale dla mnie jest to doskonała propozycja na lekką ,błyskawiczną  letnią kolację /u mnie lato w pełni/.
Cienkie plastry surowej ,słonej, choć delikatnej w smaku szynki/prosciutto crudo/w duecie z mocno schłodzonym soczystym i słodkim melonem dają niepowtarzalny smak, od którego można się uzależnić /w moim przypadku/.
Melon powinien być dojrzały /koniecznie sezonowy/i bardzo zimny. Szynka najlepsza jest parmeńska, cieniutko pokrojona i mocno schłodzona. Dodatkiem do szynki i melona jest świeże, białe pieczywo, choć można je doskonale zastąpić grubymi paluchami grissini.

 Składniki: /ilości dowolne/

  • melon
  • szynka parmeńska
  • paluszki Grissini

Przygotowanie:

Dobrze schłodzony melon umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć i obrać. Najlepiej odciąć górną i dolną część owocu i „na stojąco” przy pomocy ostrego noża odkroić  skórę. Melon przekroić na połowę, wybrać  łyżką nasiona i pokroić w go  grube plastry.
Każdy plaster melona można owinąć  szynką i ułożyć na półmisku dodatkiem paluszków. Można również paluszki owinąć plastrami szynki i podawać na tacy lub półmisku z dodatkiem melona.

                                   

Oczywiście  przystawka ta najlepiej smakuje mocno schłodzona.







2 komentarze:

  1. Pysznie! Bardzo chętnie bym porwała taki kawałeczek melona :)

    Półka z przyprawami

    OdpowiedzUsuń
  2. przypomniały mi się chwile spędzone we Włoszech:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...