Makaron w delikatnym sosie cukiniowo-śmietankowym -to proste i smaczne danie obiadowe .
Jak każde włoskie danie makaronowe jest łatwe i szybkie do przygotowania
Najsmaczniejsza jest młoda cukinia/15-20 cm/ z delikatną , skórką i miąższem ledwo widocznym. Takie warzywo można dodawać do wszystkiego razem ze skórką.
Cukinia zawiera spore ilości witaminy A, B C i K oraz niewielkie ilości soli mineralnych ,dobrze oddziałuje na układ krwionośny ,ma niewiele kalorii. Połączenie cukinii z makaronem jest świetnym
daniem niskokalorycznym ,a śmietanę można śmiało zastąpić dobrym jogurtem ,lub chudą ricottą.
- 1 cukinia
- 180 g makaronu/kokardki/
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
- sól
- pieprz
- ser parmezan
- zielona pietruszka
Nastawić makaron i ugotować w/g przepisu na opakowaniu.Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.Dodać startą cukinię i dusić chwilę do odparowania płynu.Dodać śmietanę,doprawić do smaku,wymieszać dokładnie i chwilę gotować na małym ogniu.Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do warzyw /można posypać serem parmezan /i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerze, posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz