Bardzo lubię szybki i prosty sposób przygotowania mięsa . I takie właśnie jest to danie. Moje filety wołowe są gotowe w kilka minut , a jeśli wcześniej przygotujemy dodatki obiad może być rzeczywiście smaczny i ekspresowy.
Medaliony wołowe/ja użyłam cienkie plastry/ w occie balsamicznym poleca się również jako danie na letnią kolację, nie tylko dla domowników, ale również dla gości.
Jest proste, pyszne i oryginalne.
Jest proste, pyszne i oryginalne.
Składniki:
- 4 plastry polędwicy wołowej/ dowolnej grubości / moje są cienkie
- 2 łyżki masła
- ok. 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- ok 1 szklanka octu balsamicznego /użyłam ok.3/4/
Przygotowanie:
Wypłukane i osuszone cienkie plastry wołowiny obtaczamy lekko w mące i smażymy na maśle z obu stron, solimy, doprawiamy pieprzem. Zwiększamy płomień i dodajemy ocet. Należy lekko odparować płyn i chwilkę poddusić całość do momentu utworzenia się zawiesistego sosiku.
Mięso można podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz dowolną sałatką doprawioną oliwą i oczywiście octem balsamicznym.
Mięso można podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz dowolną sałatką doprawioną oliwą i oczywiście octem balsamicznym.
Przygotowałam w/g przepisu ze str.GialloZafferano
niedawno robiłam schab w occie balsamicznym. jako dodatek był także miód. pięknie prezentuje się mięsko u Ciebie. na pewno było znakomite;)
OdpowiedzUsuńComplimenti per il tuo blog mi è piaciuto tantissimo, i colori...le ricette. Oggi in poi ti seguo.
OdpowiedzUsuńUn bacione
Lu