18.06.2011

Sałatka z avokado i truskawek z sosem balsamicznym


W upalne dni, kiedy temperatura przekracza 28 st.nie mam zbyt wielkiej ochoty na gotowanie i przebywanie w kuchni dłużej, niż jest to konieczne.
No i z chęcią do jedzenia  też różnie bywa .W takie właśnie dni najchętniej zjadam świeże ,orzeźwiające  sałatki owocowe i warzywne z dodatkiem chrupiącego  pieczywa./najlepiej własnego -uff jak gorąco-chyba lepiej kupić./
Doskonałą  orzeźwiającą, ale jednocześnie pożywną sałatkę można przygotować z avocado- łącząc go z truskawkami ,a doprawiając sosem balsamicznym. Czyli szybko, zdrowo i kolorowo.





Składniki:/ na 2 osoby/



  • 1 avocado dojrzałe
  • 300 g truskawek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy/świeżo zmielony/
  • sok z ½ cytryny







Wykonanie:

Avocado przekroić na pół ,wyjąć pestkę, naciąć miąższ w ratkę i przy pomocy łyżeczki wyjąć kostki owocu. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Opłukane, wysuszone truskawki obrać z szypułek i pokroić w grube plastry.Połączyć avocado z truskawkami, dodać świeżą bazylię/listki „porwać” palcami/,posypać zmielonym pieprzem, i polać sosem balsamicznym/należy połączyć oliwę z octem,szczyptą soli morskiej  i dokładnie wymieszać/dosolić w/g uznania.
Ponieważ lubię ocet balsamiczny dodatkowo skropiłam moją sałatkę kremem balsamicznym, który jest bardziej gęsty od octu .Mój krem jest gotowy ale wystarczy „zredukować” ocet balsamiczny na małym ogniu aby zmienił swoją konsystencję.

Sałatkę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem świeżej bagietki.

Buon appetito



A może ktoś się skusi na truskawki ze świeżym ogórkiem?.....  zobacz
Nie ma to jak melon,a szczególnie na upalne dni......zobacz


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........