26.06.2011

Sałatka" Śródziemnomorska” z makaronu - Insalata di pasta Mediterranea


Schłodzona sałatka makaronowa  doskonale może  zastąpić nam  posiłek obiadowy w upalne dni. Składniki możemy przygotować  wcześniej  i mocno schłodzone połączyć  ze sobą  bezpośrednio przed spożyciem .

Świeże pomidorki koktajlowe i listki bazylii nadają  sałatce świeżości  i aromatu ,a tuńczyk i mozzarella  to wartościowe i bogate w białko składniki odżywcze.


Składniki/ na 4 osoby/

  •  320 g makaronu kokardki / motylki czyli farfalle/
  • 150-200 g tuńczyka w oliwie
  • 40 g czarnych oliwek
  • 200 g mozzarelli w kuleczkach
  • 200-250 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek/w/g uznania/
  • kawałek papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • świeże liście bazylii
  • liście zielonej sałaty


Przygotowanie:

Ugotować makaron, pozostawić  do przestudzenia. Oliwę z tuńczyka przelać do  miseczki ,a następnie połączyć z pokrojonymi/w ćwiartki/pomidorkami,papryczką i bazylią. Oliwki pokroić w plasterki.Do pomidorów dodać makaron ,oliwki ,kulki mozzarelli i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Jeśli sałatka jest zbyt sucha można skropić ją dodatkowo oliwą.Salaterkę  przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min.1/2godz.


Pomysł na przepis ze strony "GialloZafferano.it"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...