9/27/2011

Crudaiola z suszonymi pomidorami i tymiankiem


Moja trzecia propozycja na ma makaron crudaiola to spaghetti z suszonymi pomidorami i tymiankiem. Spaghetti to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu, a o jego walorach smakowych nie muszę nikogo przekonywać. Przygotowujemy go na wiele sposobów, ale chyba najbardziej popularny jest  ten w duecie z pomidorem. Sos pomidorowy to najlepszy dodatek do spaghetti, a dla odmiany proponuję przygotować sos z surowych warzyw.



3.Spaghetti  crudaiola  z suszonymi pomidorami
i tymiankiem





Składniki /dla 2 osób//
  • 160-200  g makaronu spaghetti
  • 300 g świeżych,dojrzałych pomidorów
  •  3 suszone pomidory z zalewy
  • 1/4 czerwonej lub białej cebuli
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku


Przygotowanie


Zmiksować delikatnie połowę obranych pomidorów/bez pestek/.
 Przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Dodać pokrojone w paski suszone pomidory , drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki tymianku Doprawić do smaku solą i  pieprzem,połączyć z oliwą,delikatnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz.
Ugotować makaron spaghetti  al dente i połączyć z  przygotowanym sosem pomidorowym.
Makaron można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno/smakuje również doskonale/.

Żródło przepisu:Cucina Moderna

3 komentarze:

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)