Moja trzecia propozycja na ma makaron crudaiola to spaghetti z suszonymi pomidorami i tymiankiem. Spaghetti to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu, a o jego walorach smakowych nie muszę nikogo przekonywać. Przygotowujemy go na wiele sposobów, ale chyba najbardziej popularny jest ten w duecie z pomidorem. Sos pomidorowy to najlepszy dodatek do spaghetti, a dla odmiany proponuję przygotować sos z surowych warzyw.
3.Spaghetti crudaiola z suszonymi pomidorami
i tymiankiem
Składniki /dla 2 osób//
- 160-200 g makaronu spaghetti
- 300 g świeżych,dojrzałych pomidorów
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 1/4 czerwonej lub białej cebuli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Zmiksować delikatnie połowę obranych pomidorów/bez pestek/.
Przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Dodać pokrojone w paski suszone pomidory , drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki tymianku Doprawić do smaku solą i pieprzem,połączyć z oliwą,delikatnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz.
Ugotować makaron spaghetti al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym.
Makaron można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno/smakuje również doskonale/.
Żródło przepisu:Cucina Moderna
pychotka! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kolorowo i apetycznie:) fajny przepis
OdpowiedzUsuńmega apetyczne i zapewne aromatyczne danie
OdpowiedzUsuń