1.02.2012

Makaronowe babeczki

 Obiad... ,kolacja we dwoje.... , a może elegancka  przystawka dla przyjaciół?
Niby zwykły makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,
 że znika  z półmiska w magiczny sposób......

Małe porcje zapiekanego makaronu z naszymi ulubionymi dodatkami to niezwykle ciekawa, doskonale znana i  lubiana forma  podania dania makaronowego.
Wystarczy kilka składników, niewielki nakład pracy, gorący piekarnik i aromatyczne babeczki wyskakują  z foremek ku uciesze naszego podniebienia.
Otworzyłam swoją lodówkę, zobaczyłam w niej kilka pieczarek, pojemniczek niewykorzystanej śmietany, dwa kawałki żółtego sera, kilka plastrów szyki, jakieś zielone liście,a w zamrażalniku znalazło się opakowanie/resztka/ zielonego groszku ...i już wiedziałam , co z tym zrobić.  Zapiekanka.....,ale dzisiaj w postaci mini.
Do przygotowania makaronowych babeczek użyłam małych ,aluminiowych foremek jednorazowych.

Składniki:/na 6 szt./
  • 100 g makaronu /użyłam muszelek/
  • 80 g zielonego groszku/gotowanego/
  • 80 g pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 100 g gotowanej szynki
  • kilka liści świeżego  szpinaku
  • 100 g śmietany
  • 1 jajko
  • 80g  żółtego sera/użyłam:fontina ,ale może być również ementaler lub inny łatwotopliwy/
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz o smaku 
oraz:
tłuszcz do foremek 
sos  pomidorowy lub dowolny ketchup. 


Wykonanie:

Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu/powinien być al dente/.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę , pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę/odłożyć 1 duży plaster/, rozdrobnione, świeże listki szpinaku. 
Całość lekko poddusić i  połączyć z makaronem.
Dodać ugotowany groszek. 
Żółty ser pokroić w drobną kostkę i połączyć z masą makaronową, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremki nasmarować tłuszczem, a na dno każdej foremki włożyć wycięty z papieru do pieczenia odpowiedniej wielkości krążek.
Wymieszać dokładnie masę makaronową i wypełnić nią przygotowane foremki.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać starty parmezan i  zalać makaron.
Wierzch każdej babeczki przykryć małym plasterkiem szynki i posypać serem.
Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 min. w temp.190 st.


Doskonałym dodatkiem do zapiekanek jest sos pomidorowy lub  ketchup oraz  .............kieliszek dobrego ,czerwonego,wytrawnego wina.


13 komentarzy:

  1. genialny pomysł i rewelacyjne wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te babeczki. Bez dwóch zdań !

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, przekąska na przyjęcie, albo leniwa kolacja... chyba jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świettny pomysł! alternatywa dla nudnycyh kanapek do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są świetne! i co najważniejsze, każdy może zrobić je ze swoim ulubionym "nadzieniem" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! :) Myślisz, że papierowe muffinkowe papilotki też dadzą radę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam,bo używam jednorazówek aluminiowych/są ciut większe od tych mufinkowych/,ale wszystkie moje zapiekanki makaronowe umieszczam w naczyniach wyłożonych papierem/łatwiej wyjmują się z formy i nie przywierają do naczynia/.A więc makaron w papierze zapieka się doskonale.

      Usuń
    2. Poszukam aluminiowych, a jak nie znajdę, to tak sobie pomyślałam, że wysmarowana masłem forma muffinowa też powinna być ok, nie?

      Usuń
    3. Jasne,ale proponuję na dno wsadzić krążek wycięty z papieru do pieczenia.Makaron łatwiej wyjąć.

      Usuń
    4. O! Słuszna uwaga! Dzięki :)

      Usuń
  7. super potrawa :) właśnie takie aluminiowe foremki potrzebuję. gdzie je można zakupić? :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...