Obiad... ,kolacja we dwoje.... , a może elegancka przystawka dla przyjaciół?
Niby zwykły makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,
że znika z półmiska w magiczny sposób......
Niby zwykły makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,
że znika z półmiska w magiczny sposób......
Małe porcje zapiekanego makaronu z naszymi ulubionymi dodatkami to niezwykle ciekawa, doskonale znana i lubiana forma podania dania makaronowego.
Wystarczy kilka składników, niewielki nakład pracy, gorący piekarnik i aromatyczne babeczki wyskakują z foremek ku uciesze naszego podniebienia.
Wystarczy kilka składników, niewielki nakład pracy, gorący piekarnik i aromatyczne babeczki wyskakują z foremek ku uciesze naszego podniebienia.
Otworzyłam swoją lodówkę, zobaczyłam w niej kilka pieczarek, pojemniczek niewykorzystanej śmietany, dwa kawałki żółtego sera, kilka plastrów szyki, jakieś zielone liście,a w zamrażalniku znalazło się opakowanie/resztka/ zielonego groszku ...i już wiedziałam , co z tym zrobić. Zapiekanka.....,ale dzisiaj w postaci mini.
Do przygotowania makaronowych babeczek użyłam małych ,aluminiowych foremek jednorazowych.
Do przygotowania makaronowych babeczek użyłam małych ,aluminiowych foremek jednorazowych.
Składniki:/na 6 szt./
- 100 g makaronu /użyłam muszelek/
- 80 g zielonego groszku/gotowanego/
- 80 g pieczarek
- 1 mała cebulka
- 100 g gotowanej szynki
- kilka liści świeżego szpinaku
- 100 g śmietany
- 1 jajko
- 80g żółtego sera/użyłam:fontina ,ale może być również ementaler lub inny łatwotopliwy/
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz o smaku
oraz:
tłuszcz do foremek
sos pomidorowy lub dowolny ketchup.
Wykonanie:
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu/powinien być al dente/.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę , pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę/odłożyć 1 duży plaster/, rozdrobnione, świeże listki szpinaku.
Całość lekko poddusić i połączyć z makaronem.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę , pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę/odłożyć 1 duży plaster/, rozdrobnione, świeże listki szpinaku.
Całość lekko poddusić i połączyć z makaronem.
Dodać ugotowany groszek.
Żółty ser pokroić w drobną kostkę i połączyć z masą makaronową, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremki nasmarować tłuszczem, a na dno każdej foremki włożyć wycięty z papieru do pieczenia odpowiedniej wielkości krążek.
Wymieszać dokładnie masę makaronową i wypełnić nią przygotowane foremki.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać starty parmezan i zalać makaron.
Wierzch każdej babeczki przykryć małym plasterkiem szynki i posypać serem.
Żółty ser pokroić w drobną kostkę i połączyć z masą makaronową, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremki nasmarować tłuszczem, a na dno każdej foremki włożyć wycięty z papieru do pieczenia odpowiedniej wielkości krążek.
Wymieszać dokładnie masę makaronową i wypełnić nią przygotowane foremki.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać starty parmezan i zalać makaron.
Wierzch każdej babeczki przykryć małym plasterkiem szynki i posypać serem.
Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 min. w temp.190 st.
Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł i rewelacyjne wykonanie!
OdpowiedzUsuńŚwietne te babeczki. Bez dwóch zdań !
OdpowiedzUsuńSuper, przekąska na przyjęcie, albo leniwa kolacja... chyba jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńświettny pomysł! alternatywa dla nudnycyh kanapek do szkoły :)
OdpowiedzUsuńSą świetne! i co najważniejsze, każdy może zrobić je ze swoim ulubionym "nadzieniem" :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Myślisz, że papierowe muffinkowe papilotki też dadzą radę? :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam,bo używam jednorazówek aluminiowych/są ciut większe od tych mufinkowych/,ale wszystkie moje zapiekanki makaronowe umieszczam w naczyniach wyłożonych papierem/łatwiej wyjmują się z formy i nie przywierają do naczynia/.A więc makaron w papierze zapieka się doskonale.
UsuńPoszukam aluminiowych, a jak nie znajdę, to tak sobie pomyślałam, że wysmarowana masłem forma muffinowa też powinna być ok, nie?
UsuńJasne,ale proponuję na dno wsadzić krążek wycięty z papieru do pieczenia.Makaron łatwiej wyjąć.
UsuńO! Słuszna uwaga! Dzięki :)
Usuńsuper potrawa :) właśnie takie aluminiowe foremki potrzebuję. gdzie je można zakupić? :)
OdpowiedzUsuńW sklepach z opakowaniami i foremkami aluminiowymi........
Usuń