9/25/2011

Crudaiola z oliwkami i ricottą

Kolejna propozycja na danie makaronowe z surowym sosem pomidorowym.
Tym razem makaron penne zamieniłam na rurki, a dodatek oliwek i sera ricotta  nadał potrawie dodatkowych akcentów  smakowych.

2.Rurki crudaiola z oliwkami i ricottą



Składniki:/na 2osoby/

  • 160 g makaronu rurki
  • 300 g dojrzałych pomidorów/ np.koktajlowe/
  • 2-3 łyżki oliwy extravergine
  • kilka liści bazylii
  • 6 zielonych oliwek
  • 30 g ricotty/org.stagionata/lub innego białego,twardego sera/   
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:
Sparzone i obrane pomidorki oczyścić z nasion, a następnie delikatnie zmiksować i przełożyć do miski. Do masy pomidorowej dodać pokrojone  w krążki oliwki ,rozdrobnioną bazylię oraz pokruszony ser. Doprawić całość  solą i pieprzem,dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Odstawić sos na ok.30-40 min  od czasu do czasu mieszając.
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Całość posypać dodatkowo rozkruszonym serem.



5 komentarzy:

  1. wszystko co kocham, piekne bajeczne kolory dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, ze wygląda naprawdę świetnie. Uwielbiam włoskie dania ;) Pozdrawiam!
    mollisia

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania! wybornie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nazwa mnie bardzo zaciekawiła, i składniki też są obiecujące :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)