Kolejna propozycja na danie makaronowe z surowym sosem pomidorowym.
Tym razem makaron penne zamieniłam na rurki, a dodatek oliwek i sera ricotta nadał potrawie dodatkowych akcentów smakowych.
2.Rurki crudaiola z oliwkami i ricottą
Składniki:/na 2osoby/
- 160 g makaronu rurki
- 300 g dojrzałych pomidorów/ np.koktajlowe/
- 2-3 łyżki oliwy extravergine
- kilka liści bazylii
- 6 zielonych oliwek
- 30 g ricotty/org.stagionata/lub innego białego,twardego sera/
- pieprz
- sól
Sparzone i obrane pomidorki oczyścić z nasion, a następnie delikatnie zmiksować i przełożyć do miski. Do masy pomidorowej dodać pokrojone w krążki oliwki ,rozdrobnioną bazylię oraz pokruszony ser. Doprawić całość solą i pieprzem,dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Odstawić sos na ok.30-40 min od czasu do czasu mieszając.
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Całość posypać dodatkowo rozkruszonym serem.
kusząca jest ta czerwień.
OdpowiedzUsuńwszystko co kocham, piekne bajeczne kolory dania.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, ze wygląda naprawdę świetnie. Uwielbiam włoskie dania ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmollisia
uwielbiam takie dania! wybornie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńSama nazwa mnie bardzo zaciekawiła, i składniki też są obiecujące :)
OdpowiedzUsuń