Dzięki połączeniu kilku prostych składników możemy ekspresowo przygotować smaczną i bardzo elegancką przekąskę.
Gotowe ciasto francuskie,ricotta, kilka pomidorków,przyprawy i to prawie wszystko by w bardzo krótkim czasie przygotować tartę, którą można podać nie tylko jako przekąskę. Doskonale smakuje na obiad czy kolację, a może spodziewamy się gości? Polecam.
Moją tartę przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego, ale jeśli ktoś woli własnoręcznie przygotowane ciasto, to nic nie stoi na przeszkodzie. No chyba, że dodatkowo trochę czasu. Nie lubię robić ciasta francuskiego, a więc najczęściej korzystam z gotowych płatów, a na rynku jest ich już dość spory wybór. W wielu przepisach na tarty z ciasta francuskiego spotykam się z metodą
wcześniejszego podpiekania ciasta. Na podpieczone ciasto nakłada się nadzienie i ponownie zapieka. Z pewnością jest to bardzo dobry sposób na uzyskanie chrupiącego, suchego spodu i uzyskania ładnego kształtu ciasta, ale ja w tym przepisie trzymałam się oryginału i efekt końcowy był całkiem niezły. Spód ciasta jest cieniutki, ale bez zakalca, a boki pulchne i chrupiące.
Składniki:
- 350 g ciasta francuskiego
- 200 g ricotty
- 2 jaja
- 30 g startego parmezanu
- ok.200 g pomidorków koktajlowych
- bazylia/kilka listków/
- sól
- pieprz do smaku
Nastawić piekarnik na temp. 200 st.Pomidorki przekroić na połówki. Blaszkę w której będziemy piec tartę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej płat ciasta. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować białkiem. Użyłam blaszki okrągłej, ponieważ moje ciasto miało właśnie taki kształt. Ricottę wymieszać /drewnianą łyżką/z jajkami, solą i pieprzem. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone. Dodać drobne kawałeczki bazylii/kilka pozostawić do przybrania/. Dodatkowo dodałam do masy sporą łyżkę nasion słonecznika/efekt wyczuwalny/. Gotową masę nałożyć na ciasto,pozostawiając ok.2,5cm wolnego miejsca na brzegach. Ułożyć na nadzieniu pomidorki. Brzegi ciasta lekko nawinąć na wierzch. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika na ok.20 min.
Żródło przepisu:"Idee cucina"
słoneczna:)
OdpowiedzUsuńSempre quando vengo qua trovo una bontà.
OdpowiedzUsuńSei bravissima!!! questa torta è bellissima.
Un bacione
Lu