24.09.2011

Crudaiola na pożegnanie lata /w 5 odsłonach/

    Lekkie, aromatyczne danie makaronowe z dodatkiem świeżych   pomidorów jest doskonałą
       propozycją dla wielbicieli pasty, a również dla tych, którzy  go lubią lecz unikają,
aby nie przytyć.
To dodatki powodują , że makaron "tuczy"..............

1.Penne alla crudaiola

Bardzo trudno było mi zdecydować jakim  postem  rozpocząć moje długie milczenie. Im dłużej
 zastanawiałam się tym  trudniej było mi wybrać. Dużo się działo przez te wszystkie dni, narobiło się
 trochę /a może nawet  za dużo /zaległości, notatniki  zwiększyły swą objętość, a więc do pracy…..
Zdecydowałam jednak, że najłatwiej będzie wprowadzać bieżące  przepisy, a archiwum stopniowo
 spróbuję  uszczuplać.

Dzisiaj chciałabym/na gorąco/ podzielić się przepisem na bardzo proste danie makaronowe.
 Makarony uwielbiam pod każdą postacią/oczywiście w rozsądnych ilościach/. Crudaiola to po prostu
makaron z dodatkiem surowego sosu  , którego  podstawowym składnikiem są   świeże ,bardzo dojrzałe,
 soczyste i słodziutkie  pomidory. Chociaż  jest  do makaron idealny na lato ,to w pierwszych dniach jesieni
 możemy  podelektować  się jeszcze  świeżym smakiem pomidorów - zanim powiemy im addio.
Jest to przepis podstawowy,  stanowiący bazę do wielu rodzajów makaronu crudaiola. Wystarczy
 zmienić kształt makaronu, dodać  kilka składników, a otrzymamy zupełnie nowe ,smaczne i ciekawe
  danie. Dzisiaj  na moim talerzu  zagościł makaron penne, ale  jutro przymierzam się do rurek,
a potem spaghetti i …do wyczerpania zapasu pomidorów.
1.Wersja klasyczna:


Składniki:/na 2 osoby
  • 160 g makaronu penne
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • zielona pietruszka
  • 2-3 łyżki oliwy extravergine
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Wykonanie:
-Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć  pestki i pokroić w drobną kostkę. 
- Przełożyć do miski, dodać   zgnieciony ząbek czosnku /w całości,  a przed podaniem można usunąć/, drobno  pokrojoną  pietruszkę i bazylię, którą  należy „porwać” w palcach.
-Doprawić całość solą i pieprzem, dodać oliwę ,wymieszać i
 pozostawić w chłodnym miejscu  na ok. 30-40min.
-Pod koniec okresu oczekiwania  na połączenie się składników sosu ugotować makaron al dente,
przecedzić i dodać do pomidorów.
-Dokładnie wymieszać i podawać.
-Makaron crudaiola doskonale smakuje również na zimno.


1 komentarz:

  1. Prześliczne zdjęcia :) ... bardzo apetycznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........