4.12.2011

Mufinki pomarańczowe

Babeczki piernikowe są już tylko wspomnieniem, więc nie pozostaje nic innego jak upiec kolejną porcję, ale może w innym smaku. Ponieważ upieczenie mufinek ,to  czynność nie wymagająca prawie żadnego nakładu pracy , a  przynosząca miłe efekty nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy.
Dziś akcent pomarańczowy  równie  mocny , bo użyłam świeżo przygotowanej 
 skórki pomarańczowej /zobacz/
A zapach, który unosi się w kuchni jest cudowny, choć to tylko zwykłe mufinki.
Składniki na 8 / 10 babeczek
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła miękkiego 
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżeczki miodu 
  • 4 łyżki mleka
  • sok z 2  dużych pomarańczy 
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 jajko 
  • 1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej  /kandyzowanej , drobno pokrojonej/
  • szczypta soli 
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, cukier, wanilię,  skórę z pomarańczy i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać  jajko z   roztopionym  masłem (ale chłodnym) , sokiem z pomarańczy , likierem i miodem. Wlać płynną mieszaninę do mąki i szybko wymieszać.
 Rozłożyć ciasto do foremek  na muffiny, starając się wypełnić tylko 2 / 3 wysokości.
 Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
 Babeczki będą gotowe kiedy patyczek włożony do ciasta  jest czysty i suchy.
 Wierzch babeczek można delikatnie posmarować syropem pomarańczowym lub miodem  i posypać kandyzowaną skórką.





7 komentarzy:

  1. cudownie wyglądają :-) pozdrawiam
    http://magiawkuchni.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się fantastycznie, a pewnie jeszcze lepiej smakują! Idealnie wpasowują się w Świąteczny klimat :)

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki świąteczny wystrój!
    ach, ale pyszne, pachnące pomarańczami muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ładnie się prezentują : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygladaja ale nie rozumie jak wymieszac ta skore z pomranczy ze wszystkimi skladnikami,mam je pociac w drbne kawalki? przetrzec przez tarke czy jak to?Cos sie Tobie z ta skora pomaraniczy chyba przysnilo.Pozdrawiam i Zycze pogodnych Swiat Bozego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie zdarzyło mi się śnić o skórce pomarańczowej.Dziękuję za pozdrowienia i życzenia.
      Do wypieków najczęściej używa się skórki kandyzowanej/ pokrojonej na mniejsze lub większe kawałki/ lub świeżej ,startej ze świeżej pomarańczy.Do moich babek użyłam pokrojonej skórki kandyzowanej /pisałam o tym na wstępie i widać to na fotkach/.Przepis edytowałam i napisałam dokładniej w pozycji -składniki-myślę ,że będzie jaśniej............

      Usuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...