31.01.2012

Makaron paccheri zapiekany z radicchio i speckiem



Zapiekanki makaronowe to  doskonały sposób na szybki i wartościowy obiad.
Można je przecież przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem wstawić do piekarnika.


Oczywiście smak, wartości odżywcze i kaloryczne ,czas przygotowania zależą od dobranych składników. Makarony do zapiekania możemy łączyć właściwie  ze wszystkim /warzywami, mięsem, owocami/choć zdecydowanie najważniejszymi dodatkami  są sery, jaja,śmietana lub sosy /głównie beszamelowy/, które spajają ze sobą wszystkie składniki. I właściwie to te dodatki podnoszą wartość kaloryczną naszych pysznych dań makaronowych, a bez nich trudno o dobrą zapiekankę.

Moja dzisiejsza zapiekanka/pomysł z ostatniego magazynu Oggi Cucino/to makaron zapiekany z czerwoną cykorią/radicchio/i wędzoną szynką typu speck.  Speck jest to rodzaj  surowej, dojrzewającej szynki wieprzowej o charakterystycznym orzechowym aromacie , która w kuchni włoskiej ma bardzo szerokie zastosowanie . Jeśli nie dysponujemy taką szynka proponuję użyć chudziutki boczek lub bekon w bardzo cienkich plastrach. A makaron "Paccheri"/ inaczej schiaffoni/, to również  włoski makaron pochodzący z regionu  Kampania, w kształcie grubej, ale krótkiej rurki, która idealnie nadaje się do nadziewania.




 Składniki:/4  porcje/
  • 300g makaronu paccheri
  • 150 g sera gorgonzola
  • 80-100 g sera ricotta
  • główka czerwonej cykorii /radicchio/
  • 150 g szynki typu speck w cieniutkich plastrach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • 50 g orzechów włoskich
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz do smaku

 Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i skropić oliwą /aby zapobiec sklejeniu się/. 
Umyć dokładnie sałatę, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oliwie ok.5-6 min, doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić do schłodzenia.
 Odłożyć kilka plastrów specku /do owinięcia makaronu/, a pozostałe paski pokroić i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
 Speck powinien być chrupiący. 
W szklanej misce wymieszać sery, dodać radicchio i podsmażony speck, posiekaną pietruszkę, połowę pokrojonych  orzechów i połączyć delikatnie wszystkie składniki. 
Gotowym farszem nadziewać obficie ugotowane rurki. 
Wyłożyć naczynie żaroodporne papierem do pieczenia.
 Na dno wlać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu . 
Plastrami szynki owijać po kilka rurek / u mnie 8/ tworząc w ten sposób makaronowe pierścienie, które następnie umieścić   w naczyniu do zapiekania. 
Makaron powinien być ułożony dość ściśle.
 Formę do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180  st.C i zapiekać do ładnego przyrumienienia się wierzchu./ok.20 mim./
 W pierwszych minutach makaron można przykryć folią by zapobiec wysuszeniu się makaronu.

Gotowy makaron posypać orzechami i zieloną pietruszką.


Jeśli makaron ułożymy w naczyniu do zapiekania w pozycji leżącej otrzymamy inną formę zapiekanki 
zobacz tutaj  









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...