Kolejna propozycja na przystawkę z bakłażana.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Foremki z zapiekanką można przygotować kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki i zapiekać przed podaniem.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Foremki z zapiekanką można przygotować kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki i zapiekać przed podaniem.
Ilość foremek uzależniona jest w dużej mierze od wielkości bakłażana i nie należy zbytnio sugerować się jego wagą, a pozostałe składniki można odpowiednio dopasować.
Zawsze się uda.
Składniki:/ok 4-5 szt/
- 300 g bakłażanów
- 100-150 g mozzarelli
- 50-80 g białego pieczywa
- 200 g sosu pomidorowego
- 10 listków bazylii
- 50 ml śmietany
- oliwa lub olej do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
Dokładnie umyty bakłażan pokroić w plastry/ok. 0,5cm/ i umieścić w zimnej osolonej wodzie /aby pozbyć się goryczki/.
Pokruszyć chleb i wraz z mozzarellą i śmietaną krótko zmiksować, tak aby powstała gładka jednolita masa.
Plastry bakłażana wyjąć z wody , osuszyć ręcznikiem kuchennym
Pokruszyć chleb i wraz z mozzarellą i śmietaną krótko zmiksować, tak aby powstała gładka jednolita masa.
Plastry bakłażana wyjąć z wody , osuszyć ręcznikiem kuchennym
i smażyć krótko na tłuszczu z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować małe, okrągłe foremki aluminiowe /w takiej ilości ,aby do każdej foremki włożyć po 2 plastry/.
Na dnie każdej foremki ułożyć plaster bakłażana, delikatnie posolić, nałożyć łyżkę farszu, bazylię i przykryć drugim plastrem /również posolić/.
Zapiekać w piekarniku ok.10-15 min.w temp.180 st.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować małe, okrągłe foremki aluminiowe /w takiej ilości ,aby do każdej foremki włożyć po 2 plastry/.
Na dnie każdej foremki ułożyć plaster bakłażana, delikatnie posolić, nałożyć łyżkę farszu, bazylię i przykryć drugim plastrem /również posolić/.
Zapiekać w piekarniku ok.10-15 min.w temp.180 st.
Gotowe zapiekanki doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz