23.01.2012

Mini zapiekanki z bakłażana


Kolejna propozycja na  przystawkę z bakłażana. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Foremki z zapiekanką można przygotować kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki i zapiekać przed podaniem.

Ilość foremek uzależniona jest w dużej mierze od wielkości bakłażana i nie należy zbytnio sugerować się jego wagą, a pozostałe składniki można odpowiednio dopasować. 
Zawsze się uda.



Składniki:/ok 4-5 szt/

  • 300 g bakłażanów
  • 100-150 g mozzarelli
  • 50-80 g białego pieczywa
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 10 listków bazylii
  • 50 ml śmietany
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Dokładnie umyty  bakłażan pokroić w plastry/ok. 0,5cm/ i umieścić w zimnej osolonej wodzie /aby pozbyć się goryczki/.
 Pokruszyć chleb i wraz z mozzarellą i śmietaną krótko zmiksować, tak aby powstała gładka jednolita masa.
 Plastry bakłażana wyjąć z wody , osuszyć ręcznikiem kuchennym
i smażyć krótko  na tłuszczu  z obu stron.
 Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
 Przygotować małe, okrągłe foremki aluminiowe  /w takiej ilości ,aby do każdej foremki włożyć po 2 plastry/.
 Na dnie każdej foremki ułożyć plaster bakłażana, delikatnie posolić, nałożyć łyżkę farszu, bazylię i przykryć drugim plastrem /również posolić/.
Zapiekać  w piekarniku ok.10-15 min.w temp.180 st.
Gotowe zapiekanki doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego.




Na podstawie przepisu z książki:"Le ricette di Casa Clerici"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...