Sola jest bardzo delikatną rybą i nie potrzebuje skomplikowanych przygotowań, wystarczy ją krótko podsmażyć lub ugotować na parze i gotowe.I właśnie najczęściej przygotowuję ją w ten najbardziej klasyczny i najłatwiejszy sposób. Należy dokładnie obtoczyć rybę w mące, doprawić solą i
pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła/lub na samym maśle/ z obu stron do zarumienienia się.Gotową rybę posypać zieloną pietruszką , skropić obficie sokiem z cytryny i gotowe.
Tym razem jednak zdecydowałam się wstawić moją rybkę do piekarnika.Choć sola nie wymaga zbyt wielu dodatków,dodałam do niej odrobinę aromatów cytrusowych i ananasa,które nadały całej potrawie mocnego aromatu i ciekawego słodko-kwaśnego smaku.
Składniki:/na 2 osoby/
- 2-3 filety z soli
- 1/2 świeżego ananasa/lub mała puszka/
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z limonki i pomarańczy/ok.1,5 łyżeczki/
- 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do mojego dania użyłam świeżych filetów, ale mrożone są równie dobre, choć nie takie smaczne.
Sok i startą skórkę z owoców wymieszać z oliwą.Rybę należy dokładnie umyć,osuszyć i z obu stron posmarować obficie przygotowaną emulsją,posolić,posypać pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Naczynie pozostawić ok.20 min. w chłodnym miejscu. Obrać ananasa i pokroić w dość grubą kostkę,którą następnie ułożyć na filetach.Całość zalać winem i stawić do gorącego piekarnika.Piec ok 15-20 min.w temp.180 st.
Sola brzmi ciekawie, a do tego jeszcze cytrusy...no taki mariaż smaków to brzmi bosko :)
OdpowiedzUsuń