Scaloppine al vino bianco e prezzemolo
Scaloppine all vino bianco e prezzemolo to danie typowe dla kuchni regionu Lombardii.
Przygotowuje się je najczęściej z cienkich plastrów mięsa cielęcego. Przygotowując w/g tej samej receptury również inne rodzaje mięsa można otrzymać ciekawe,aromatyczne danie.Prosty sposób przyrządzenia zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu,ale najważniejsze jest to,że smaczny, wartościowy obiad może być gotowy w ciągu 30 min.
Składniki:
- 4 cienkie plastry drobiowej piersi/ z kurczaka lub indyka -zalecana cielęcina/
- 100 ml bulionu drobiowego
- ok. 50 g mąki
- sok z 1 cytryny/ i starta skórka/
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 80-100 g masła
- garść zielonej pietruszki
- sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet dokładnie umyć wysuszyć i pokroić na cienkie plastry ,które dodatkowo należy delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy plaster mięsa dokładnie obtoczyć w mące/strząsnąć nadmiar/ i smażyć na gorącym maśle z obu stron do zarumienienia się. Upieczone mięso posolić , przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową. Na patelnię ,w której smażyło się mięso wlać wino, podgrzewać chwilę do odparowania alkoholu ,dodać bulion i sok z cytryny .Można dodać skórkę cytrynową aby osiągnąć bardziej intensywny aromat .Gotować chwilę na wolnym ogniu ,a następnie wsypać posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Do gotowego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso ,pozostawić na ogniu jeszcze kilka minut,po czym przykryć pokrywką i zgasić ogień.
Eskalopki podajemy z bukietem ulubionych warzyw.
Eskalopki podajemy z bukietem ulubionych warzyw.
fajne i szybkie:)
OdpowiedzUsuń