Roladki z bakłażana z dodatkiem mozzarelli, pomidorów , oliwek i bazylii to smaczna przystawka
lub samodzielne danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
Składniki:/ 4 porcje/
- 12 plasterków bakłażana
- 120 g mozzarelli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 120 ml gęstego sosu pomidorowego
- 15 czarnych oliwek
- świeże listki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz Wykonanie:
Umyte bakłażany pokroić w podłużne plastry /ok.1/2cm/posolić, przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min.
Osuszyć z nadmiaru płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.
Przełożyć sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.
Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki, małe kawałki mozzarelli i listki bazylii.
Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.
Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami bazylii.
Osuszyć z nadmiaru płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.
Przełożyć sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.
Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki, małe kawałki mozzarelli i listki bazylii.
Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.
Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami bazylii.
w/g przepisu "GialloZafferano"
Zrobię na pewno- bosko wygląda;)
OdpowiedzUsuń