22.01.2012

Śródziemnomorskie roladki z bakłażana

 Roladki z bakłażana z dodatkiem mozzarelli, pomidorów , oliwek i bazylii to smaczna przystawka
 lub samodzielne danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.







Składniki:/ 4 porcje/
  • 12 plasterków bakłażana
  • 120 g mozzarelli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml gęstego sosu pomidorowego
  • 15 czarnych oliwek
  • świeże listki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz                                                     Wykonanie:
Umyte bakłażany pokroić w podłużne plastry /ok.1/2cm/posolić,  przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min.
 Osuszyć z nadmiaru płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.
 Przełożyć sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.
 Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki, małe kawałki mozzarelli i listki bazylii. 
Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.
 Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami  bazylii.

w/g przepisu "GialloZafferano"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...