29.01.2012

Sałatka z radicchio, avocado i mandarynek




Orzeźwiająca , pożywna, zdrowa, ale przede wszystkim smaczna sałatka,
 którą polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
 Z dodatkiem razowego, pełnoziarnistego pieczywa stanowi doskonałą kolację.

 Składniki:/ 2 porcje/
  • 1/2 sałaty radicchio 
  • 1 avocado
  • 100g sera typu Brie
  • 1-2 mandarynki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy 



Wykonanie:
Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty rozdrobnić , osuszyć i przełożyć do salaterki.
 Aby pozbyć się goryczki można sałatę namoczyć wcześniej w zimniej wodzie. 
Avocado pokroić w kostkę,  skropić sokiem z cytryny i dodać do sałaty.
 Mandarynki podzielić na drobne cząstki , ser pokroić w kostkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
Sałatkę doprawić do smaku solą , pieprzem i skropić przygotowaną emulsją z oliwy i octu. 




1 komentarz:

  1. Nigdy nie łączyłam mandarynek z awokado, ale skoro wygląda tak ciekawie...kusi mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...