22.01.2012

Seler naciowy z twarożkiem i papryką

 Lekka,niskokaloryczna, ale pożywna i bogata w witaminy przekąska może doskonale zastąpić tradycyjną kanapkę z pieczywa.Szczególnie,gdy czujemy się trochę ociężali,a na naszych bioderkach pojawia się kolejna fałdka.


Składniki:

  • kilka łodyżek świeżego selera naciowego
  • ok.150 g świeżego,chudego twarożku
  • 1/2czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka lub szczypiorek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:
Twarożek dokładnie wymieszać z oliwą,dodać pokrojone w drobną kosteczkę cebulkę i paprykę i zieloną pietruszkę.Doprawić do smaku sola i pieprzem.Umyć seler pod bieżącą wodą,usunąć włókna, liście i pokroić na dowolnej długości kawałki.W podłużne wgłębienie selera nakładać twarożek.Gotowe warzywne przekąski ułożyć na półmisku, ozdobić małymi pomidorkami i zajadać.

4 komentarze:

  1. Które włókna? Tzn ,że mam go obrać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Obrać go? Które włókna usunąć? Bo on cały w tych włóknach i jest taki gorzki i twardą skórkę ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie Twój seler nie nadaje się do jedzenia na surowo. Świeży, dobrej jakości seler naciowy jest soczysty,słodkawy,kruchy....,a zdejmuję z niego tylko najgrubsze, zewnętrzne włókna /aby nie ciągnęły się w czasie gryzienia/. Np. nać selera korzeniowego nie nadaje się do nadziewania i przyrządzania w taki sposób, to musi być specjalny gatunek selera naciowego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........