Lekka,niskokaloryczna, ale pożywna i bogata w witaminy przekąska może doskonale zastąpić tradycyjną kanapkę z pieczywa.Szczególnie,gdy czujemy się trochę ociężali,a na naszych bioderkach pojawia się kolejna fałdka.
- kilka łodyżek świeżego selera naciowego
- ok.150 g świeżego,chudego twarożku
- 1/2czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- mała cebulka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Twarożek dokładnie wymieszać z oliwą,dodać pokrojone w drobną kosteczkę cebulkę i paprykę i zieloną pietruszkę.Doprawić do smaku sola i pieprzem.Umyć seler pod bieżącą wodą,usunąć włókna, liście i pokroić na dowolnej długości kawałki.W podłużne wgłębienie selera nakładać twarożek.Gotowe warzywne przekąski ułożyć na półmisku, ozdobić małymi pomidorkami i zajadać.
uwielbiam seler naciowy :)
OdpowiedzUsuńKtóre włókna? Tzn ,że mam go obrać?
OdpowiedzUsuńObrać go? Które włókna usunąć? Bo on cały w tych włóknach i jest taki gorzki i twardą skórkę ma
OdpowiedzUsuńWidocznie Twój seler nie nadaje się do jedzenia na surowo. Świeży, dobrej jakości seler naciowy jest soczysty,słodkawy,kruchy....,a zdejmuję z niego tylko najgrubsze, zewnętrzne włókna /aby nie ciągnęły się w czasie gryzienia/. Np. nać selera korzeniowego nie nadaje się do nadziewania i przyrządzania w taki sposób, to musi być specjalny gatunek selera naciowego.
Usuń