Aromatyczny sos pomidorowy, który jest doskonałym dodatkiem do makaronów, zapiekanek, pulpetów i innych mięs, gości w mojej kuchni bardzo często. W sezonie przygotowuję go ze świeżych pomidorów, ale kiedy ich brak doskonale sprawdza się dobrej jakości/ważne/ przecier pomidorowy w butelce lub pomidory konserwowe. Każdy makaron z dodatkiem takiego sosu smakuje wyśmienicie i nie wymaga już żadnych innych dodatków.
- 500 ml przecieru pomidorowego/passata/w butelce
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- kawałek selera naciowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
- lub inne ulubione zioła suszone/oregano,majeranek,papryka/
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę.
Bardzo często używam blendera i delikatnie rozdrabniam warzywa.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny i podsmażyć je kilka minut.
Dodać bulion i jeszcze chwilkę poddusić .
Do podgotowanych warzyw dodać przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz.
Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość ok.15 min.
Sos powinien gotować się pod przykryciem, ale pokrywka nie powinna szczelnie przylegać. /można oddzielić ją od patelni drewnianą łyżką/.
Pod koniec gotowania sosu dodać masło i bazylię.
Jeśli w czasie gotowania ubyło zbyt dużo płynu i sos wydaje się zbyt gesty można uzupełnić go bulionem lub zwykłą wodą.
Warzywa można delikatnie rozgnieść widelcem.
Bardzo często używam blendera i delikatnie rozdrabniam warzywa.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny i podsmażyć je kilka minut.
Dodać bulion i jeszcze chwilkę poddusić .
Do podgotowanych warzyw dodać przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz.
Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość ok.15 min.
Sos powinien gotować się pod przykryciem, ale pokrywka nie powinna szczelnie przylegać. /można oddzielić ją od patelni drewnianą łyżką/.
Pod koniec gotowania sosu dodać masło i bazylię.
Jeśli w czasie gotowania ubyło zbyt dużo płynu i sos wydaje się zbyt gesty można uzupełnić go bulionem lub zwykłą wodą.
Warzywa można delikatnie rozgnieść widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz