Kruchutkie , delikatne, pachnące pomidorem i oregano mini pizze z ciasta "francuskiego"przygotowanego na bazie kremowego serka "Philadelphia"
Składniki:
oraz
- gęsty sos pomidorowy/passata/
sól /do smaku
- gęsty sos pomidorowy/passata/
sól /do smaku
-oregano/do smaku
-mozarella
-oliwki /do dekoracji
-swieze listki oregano lub bazylii /do dekoracji
Wykonanie:
-Serek połączyć z masłem.
-Dodać mąkę , sól i połączyć składniki.
-Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.
-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.
-Wstawić do lodówki na 30 minut.
-Czynność powtórzyć 3 razy.
-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grugośc kilku milimetrów.
-Wykroić małe krążki, ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika /190 st. C/Piec 15 minut / do lekkiego przyrumienienia/
-Na podpieczone krążki nałożyć odrobinę gęstego sosu /doprawionego odrobiną soli i oregano/, niewielkie kawałeczki mozzarelli i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika /do momentu roztopienia się sera/.
-Gotowe pizze ozdobić listkami oregano/ lub bazylii/ i połówkami oliwek.
-Wykroić małe krążki, ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika /190 st. C/Piec 15 minut / do lekkiego przyrumienienia/
-Na podpieczone krążki nałożyć odrobinę gęstego sosu /doprawionego odrobiną soli i oregano/, niewielkie kawałeczki mozzarelli i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika /do momentu roztopienia się sera/.
-Gotowe pizze ozdobić listkami oregano/ lub bazylii/ i połówkami oliwek.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń