Delikatne , rozpływające się w ustach rogaliki
nadziewane śliwkowym powidłem.
Ciasto przygotowane na bazie masła i kremowego serka swoją konsystencją
przypomina tradycyjne francuskie .
Ciasto przygotowane na bazie masła i kremowego serka swoją konsystencją
przypomina tradycyjne francuskie .
Podobnie zawiera
sporo tłuszczu , ale różni je nieco technika przygotowania. Wydaje mi się nieco
łatwiejsza, a ciasto jest smaczniejsze niż to gotowe , po które czasem sięgamy.
Na bazie tego ciasta przygotowałam również
pyszne pizzerinki / tutaj / i inne drobniutkie ciasteczka. Jeszcze nie próbowałam,
ale myślę, że serek philadelfia można zastąpić dowolnym o podobnej konstytencji
i właściwościach.
Składniki:
- 220 g białego serka kremowego / Philadelphia/
- 220 g mąki pszennej
- 260 g masła
- szczypta soli
- 1 op. cukru z wanilią
oraz powidło lub marmolada na nadzienie.
Wykonanie:
-Serek
połączyć z masłem.
- Dodać szczyptę soli , mąkę i cukier wanilinowy , połączyć składniki.
- Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc
do lodówki.
-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć
3-krotnie.
-Wstawić do lodówki na 30 minut.
-Czynność powtórzyć 3 razy.
- Na
plastikowej tacy wyłożyć małe kupki marmolady i wstawić do zamrażalnika.
-Schłodzone
, wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować tworząc 2 owale .
-Podzielić je
na trójkąty.
-Wyjąć zamrożoną marmoladę.
- Na środek każdego trójkącika nakładać
nadzienie.
-Zwinąć rogaliki.
-Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego
piekarnika /180 st.C/Piec 15-20 minut.
- Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę kuchenną.
- Posypać cukrem
pudrem.
Ciasto serowe jest bardzo delikatne, tworzy warstwy i nie wiele różni
się od prawdziwego francuza.
Jesli nie mam ochoty i czasu na przygotowanie domowego ciasta wykorzystuję gotowy płat francuskiego .
Efekt końcowy jest zupełnie podobny, czas przygotowania zdecydowanie krótszy , ale domowe ciasto jest o wiele smaczniejsze.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń