21.02.2014

Smażony ser Camembert


 Znana , klasyczna wersja smażonego sera w panierce.
Chociaż  danie jest dość kaloryczne , to od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o tym  prostym i szybkim przepisie.

Chrupiąca panierka i mięciutki, rozpływający się   w ustach ser  to zalety , którym trudno się oprzeć.
Przystawka, a może  obiad ........ i obowiazkowo lampka dobrego, czerwonego  wina. 
Ser należy jeść  natychmiast  po przygotowaniu ,  nie powinien zastygnać  w środku, 
bo wówczas  nie będzie już taki pyszny..
Składniki:
  •          serek camembert
  •          jajko
  •         bułka tarta
  •         mąka
  •         olej do smażenia 

Przygotować dwie miseczki. Do jednej wbić jajko , roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą i odrobinę mąki, wymieszać. Panierować serek najpierw w jajku, potem w bułce z mąką  i znów w jaju i bułce. Na patelni rozgrzać olej smażyć ser z obu stron na złoty kolor. 

Osączyć z tłuszczu na  papierowym ręczniczku i gotowe.
Podawać na gorąco.
Sprawdzonym dodatkiem jest konfitura z żurawiny , białe pieczywo.
Z serem Camembert należy obchodzić się ostrożnie i  nie uszkodzić skórki. 
Jesli  wypłynie zawartość ,to danie  się nie uda.

1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...