wzbogacić mój zbiór o hiszpańskie churrosy. Nie skorzystałam jednak z
oryginalnego przepisu , ale myślę ,że
przynajmniej kształtem i sposobem wykonania je przypominają
Są niezwykle proste do wykonania , a smakują wyśmienicie , a zwłaszcza z ciepłą czekoladą.
- 1 szklanka wody.
- 1 szklanka maki pszennej
- 60 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka likieru Maraschino
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania.
-W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
-Zdjąć z ognia i
wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
-Ponownie postawić na ogniu i mieszając gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek .
-Wystudzić.
-Do przestudzonego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i ubijając łyżką /lub mikserem/ wyrobić jednolite ciasto.
-Wystudzić.
-Do przestudzonego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i ubijając łyżką /lub mikserem/ wyrobić jednolite ciasto.
-Przełożyć je następnie do rękawa cukierniczego z karbowaną
końcówką.
-Wyciskać churrosy bezpośrednio na rozgrzany olej odcinając
ciasto nożyczkami lub oddzielając palcami.
-Smażyć kilka minut z obu stron.
Przygotowałam czekoladę z dodatkiem cynamonu.
Składniki:
25 g gorzkiej czekolady
¼ szklanki słodkiej śmietany
¼ łyżeczki cynamonu
Śmietankę zagotować, dodać kawałki czekolady i podgrzewać do całkowitego
rozpuszczenia się jej. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Przelać do
miseczki.
Z tego samego ciasta można usmażyć również okrągłe pączusie .
Wystarczy nadać ciastu odpowiedni kształt podczas wyciskania przez szprycę.
Ciasto należy wyciskać na małe kawałki pergaminu /posmarowane olejem/, a nastepnie
wkładać do gorącego tłuszczu partiami, papierem do góry. Pączusie po chwili odkleją się.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz