01.02.2014

Risotto z soczewicą i karczochem

Ciekawe połączenie smaków soczewicy i karczocha z ryżem. 

Kolejna propozycja przygotowania smacznego, kremowego risotto z pysznym karczochem i pożywną soczewicą. Dodatek masła i sera/najlpiej parmezanu lub grana padano/ stanowi wykończenie  dania  nadając mu właściwej ,kremowej konsystencji.

Składniki /2 porcje/:
  • 160 g ryżu 
  • 80 g soczewicy /zielona/
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 małe karczochy
  • 1/2 cebuli
  • ½ szklanki białego, wytrawnego  wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz  /do smaku
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki startego parmezanu /lub innego,podobnegosera/
  • sok z ½ cytryny
Wykonanie:

-Soczewicę ugotować/al dente/ w lekko osolonej wodzie z  dodatkiem listka laurowego i  kilku ziarenek ziela angielskiego
-Karczochy obrać, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.
-Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
-Dodać karczochy   i mieszając podsmażyć kilka minut.
-Wsypać ryż ,smażyć jeszcze przez chwilę po czym  wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Dolewając stopniowo gorący bulion gotować do miękkości ryżu.
-Pod koniec gotowania dodać ugotowaną ciecierzycę, masło i starty ser.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.


3 komentarze:

  1. Pyszne danie, robiłam wczoraj i z pewnością będę do niego wracać. Nawet mój mąż przekonał się do karczochów, użyłam mrożonych serc tak jak mi radziłaś:)

    OdpowiedzUsuń