Ciekawe połączenie smaków soczewicy i karczocha z ryżem.
Kolejna propozycja przygotowania smacznego, kremowego risotto z pysznym karczochem i pożywną soczewicą. Dodatek masła i sera/najlpiej parmezanu lub grana padano/ stanowi wykończenie dania nadając mu właściwej ,kremowej konsystencji.
Składniki /2 porcje/:
- 160 g ryżu
- 80 g soczewicy /zielona/
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 małe karczochy
- 1/2 cebuli
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz /do smaku
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki startego parmezanu /lub innego,podobnegosera/
- sok z ½ cytryny
Wykonanie:
-Soczewicę ugotować/al dente/ w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego
-Karczochy obrać, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.
-Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
-Dodać karczochy i mieszając
podsmażyć kilka minut.
-Wsypać ryż ,smażyć jeszcze przez chwilę po czym wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Dolewając stopniowo gorący bulion gotować do miękkości ryżu.
-Pod koniec gotowania dodać ugotowaną ciecierzycę, masło i starty ser.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńTo z pewnoscią jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, robiłam wczoraj i z pewnością będę do niego wracać. Nawet mój mąż przekonał się do karczochów, użyłam mrożonych serc tak jak mi radziłaś:)
OdpowiedzUsuń