Kruchutkie, delikatne i wypełnione kremem czekoladowym niewielkie trójkatne smażone pierożki,
to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 100 ml białego wina
- szczypta soli
- krem czekoladowy / typu nutella/ na nadzienie
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia
-Przesianą mąkę połączyć z
miękkim masłem, jajkiem wymieszanym z cukrem, dodać wino, wanilię i szczyptę soli.
-Składniki połączyć i
wyrobić gładkie , jednolite ciasto.
-Uformować kulę, owinąć w
folię i umieścić na ok.30 minut w lodówce.
-Ciasto podzielić na
połowę , cienko rozwałkować /ok.3 mm/.
-Na jednej części
rozwałkowanego ciasta nałożyć w odstępach krem czekoladowy.
-Przykryć drugą częścią
ciasta, docisnąć i wykroić radełkiem trójkąciki w taki sposób by
nadzienie znajdowało się w środkowej
części.
-Skleić dokładnie
brzegi i smażyć partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone trójkąciki
odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
-Przełożyć na półmisek i
posypać obficie cukrem pudrem.
Propozycja baaardzo kusząca! :) Świetna odmiana od wszelkich pączków i faworków :)
OdpowiedzUsuń