27.11.2014

Spaghetti alla carbonara w dwóch wersjach


Spaghetti alla  carbonara to  jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.
Danie to znane  również na całym świecie ma kilka swoich odmian, ale podstawowe składniki muszą znajdować się  w przepisie:  makaron , boczek lub  bekon , jajka i ser /parmezan lub pecorino/.
Aż dziwne , że do tej pory nie zamieściłam go w   makaronowej kolekcji / a liczba moich  dań  z makaronem dobiega już  setki…/
 Tutaj  zapraszam na przepis oryginalny  
Składniki: /4 porcje/

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 120 g boczku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki  startego parmezanu
  • sól /do smaku
  • świeżo zmielony pieprz /do smaku 
  • zielona pietruszka do dekoracji

Wykonanie:
-Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na głębokiej patelni. Jeśli boczek jest chudy można dodać odrobinę oliwy z oliwek
-Jajka wbić do miseczki, ubić /przy pomocy widelca/ dodać parmezan wymieszać.
-Ugotować makaron /al dente.
- Przecedzić i wsypać na patelnię  z  podsmażonym boczkiem, wymieszać.
-Patelnię z makaronem trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Wlać jajka z serem , wymieszać.
Jajka powinny utworzyć gładki krem / bez grudek/.
-Patelnię zdjąć  z ognia, makaron doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze.
Danie udekorować zieloną pietruszką.


Moja  ulubiona wersja  spaghetti alla carbonara………wzbogacona o świeży  szpinak.
Składniki jak w przepisie oryginalnym plus garść swieżego szpinaku , ząbek czosnku i ostra papryczka.
-Do podsmażonego boczku dodać  ząbek czosnku , kawałek ostrej papryczki i  wrzucić świeże liście szpinaku .
 -Pod przykryciem  poddusić  /od czasu do czasu należy przemieszać/ do momentu, aż szpinak zmięknie.
-Wsypać ugotowany makaron ,wymieszać.
-Wlać jajka zmieszane z parmezanem, wymieszać i zdjąć z ognia.

-Doprawić do smaku.
Wyłożyć na talerze, posypać  startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz