Kolejna propozycja na placki / racuchy/ z jabłkami , tym razem z mąki grycznej.
Delikatne i pulchne ...........w towarzystwie miodowych jabłek i owoców goji
Delikatne i pulchne ...........w towarzystwie miodowych jabłek i owoców goji
wygladają i smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 250 g ricotty
- 1 jajo
- 3 pełne łyżki mąki gryczanej
- ok. 6-8 łyżek mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 2 łyżki owoców goji
- 3 łyżki miodu/ u mnie cytrynowy/
nadzienie:
-Jabłka obrać i pokroić
w ósemki.
-Przełożyć do rondelka , podlać niewielką ilością wody /na dno/ i poddusić
do miękkości/ w razie potrzeby uzupełnić
wodą/.
-Miękkie, ale nie
rozgotowane jabłka polać miodem, posypać owocami goji i podgotować jeszcze kilka
minut.
-Rondelek przykryć i
odstawić.
placuszki:
-Ricottę przełożyć do miski i połączyć z jajkiem / wymieszać drewnianą łyżką/.
-Dodać pozostałe składniki regulując odpowiednią
gęstość ciasta mlekiem.
-Na rozgrzaną patelnię
teflonową , posmarowaną niewielką ilością oleju , kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta i formować okrągłe placuszki /
grubość i wielkość placuszków jest zupełnie dowolna/.
-Smażyć na niewielkim
ogniu z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone placki umieścić na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym .
-Jeszcze ciepłe
przełożyć na talerzyki i podawać z miodowymi jabłkami i owocami goji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz