Makaron zapiekany z bakłażanem, szynką i serem to kolejna propozycja na smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 200 g makaronu / casarecce/
- 1 bakłażan / ok.300 g/
- ok.100 g szynki gotowanej /plasterki/
- 100 -150 g mozzarelli
- 60 g parmezanu
- 2 dojrzałe pomidory
- papryka żółta /podpieczona lub obgotowana/
- ½ łyżeczki oregano
- sól i pieprz /do smaku
- 200 ml śmietany 18 %
oraz
oliwa do formy
olej do smażenia
-Umyty bakłażan pokroić w średniej grubości plastry, posolić
i odstawić na ok.30 minut.
-Osuszyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
-Plasterki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem
-Makaron obgotować krótko /ok.5 min/ w osolonej wodzie.
-Naczynie do zapiekania posmarować oliwą.
-Do
przygotowanego naczynia wyłożyć połowę makaronu.
-Na
warstwie makaronu ułożyć plasterki szynki , podsmażone plastry bakłażana, posypać połową startego
parmezanu , oregano i kawałkami mozzarelli /połową/.
-Przykryć
pozostałym makaronem, zalać śmietaną.
-Na
wierzchu ułożyć plasterki pomidorów i paprykę pokrojoną w paseczki.
-Zapiekać
ok.15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.
-Gotową zapiekankę
podawać z salsą pomidorową lub sosem włoskim.
Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.
Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz