9.11.2014

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem


Makaron zapiekany z bakłażanem, szynką  i serem to kolejna propozycja na smaczne danie obiadowe. 


Składniki:
  • 200 g makaronu / casarecce/
  • 1 bakłażan / ok.300 g/
  • ok.100 g szynki gotowanej /plasterki/
  • 100 -150 g mozzarelli
  • 60 g parmezanu
  • 2         dojrzałe pomidory
  •  papryka żółta /podpieczona lub obgotowana/
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz /do smaku
  • 200 ml śmietany 18 %
 oraz
oliwa do formy
olej do smażenia
Wykonanie:
-Umyty bakłażan pokroić w średniej grubości plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Osuszyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące  i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
-Plasterki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym  ręcznikiem
-Makaron obgotować krótko /ok.5 min/ w osolonej wodzie.
-Naczynie do zapiekania posmarować oliwą.
-Do przygotowanego naczynia wyłożyć połowę makaronu.
-Na warstwie makaronu ułożyć plasterki szynki , podsmażone plastry bakłażana, posypać połową startego parmezanu , oregano i kawałkami mozzarelli /połową/.
-Przykryć pozostałym makaronem, zalać śmietaną.
-Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów i paprykę pokrojoną w paseczki.
-Posypać startym  parmezanem i ułożyć plasterki pozostałej mozzarelli.

-Zapiekać ok.15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.
-Ser powinien się stopić , a wierzch lekko przyrumienić.
-Gotową zapiekankę podawać z salsą pomidorową lub sosem włoskim.
 Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...