Makaron zapiekany z bakłażanem, szynką i serem to kolejna propozycja na smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 200 g makaronu / casarecce/
- 1 bakłażan / ok.300 g/
- ok.100 g szynki gotowanej /plasterki/
- 100 -150 g mozzarelli
- 60 g parmezanu
- 2 dojrzałe pomidory
- papryka żółta /podpieczona lub obgotowana/
- ½ łyżeczki oregano
- sól i pieprz /do smaku
- 200 ml śmietany 18 %
oraz
oliwa do formy
olej do smażenia
-Umyty bakłażan pokroić w średniej grubości plastry, posolić
i odstawić na ok.30 minut.
-Osuszyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
-Plasterki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem
-Makaron obgotować krótko /ok.5 min/ w osolonej wodzie.
-Naczynie do zapiekania posmarować oliwą.
-Do
przygotowanego naczynia wyłożyć połowę makaronu.
-Na
warstwie makaronu ułożyć plasterki szynki , podsmażone plastry bakłażana, posypać połową startego
parmezanu , oregano i kawałkami mozzarelli /połową/.
-Przykryć
pozostałym makaronem, zalać śmietaną.
-Na
wierzchu ułożyć plasterki pomidorów i paprykę pokrojoną w paseczki.
-Zapiekać
ok.15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.
-Gotową zapiekankę
podawać z salsą pomidorową lub sosem włoskim.
Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.
Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz