Danie
to znane również na całym świecie ma kilka swoich odmian, ale podstawowe składniki
muszą znajdować się w przepisie: makaron , boczek lub bekon , jajka i ser /parmezan lub pecorino/.
Aż
dziwne , że do tej pory nie zamieściłam go w makaronowej kolekcji / a liczba moich dań z
makaronem dobiega już setki…/
Tutaj zapraszam na przepis oryginalny
Składniki: /4 porcje/
- 400 g makaronu spaghetti
- 120 g boczku
- 4 jajka
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól /do smaku
- świeżo zmielony pieprz /do smaku
- zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
-Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na głębokiej patelni. Jeśli boczek jest chudy można dodać odrobinę oliwy z oliwek
-Jajka wbić do miseczki, ubić /przy pomocy widelca/ dodać parmezan wymieszać.
-Ugotować makaron /al dente.
- Przecedzić i wsypać na patelnię z podsmażonym boczkiem, wymieszać.
-Patelnię z makaronem trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Wlać jajka z serem , wymieszać.
Jajka powinny utworzyć gładki krem / bez grudek/.
-Patelnię zdjąć z ognia, makaron doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze.
Danie udekorować zieloną pietruszką.
Danie udekorować zieloną pietruszką.
Moja ulubiona wersja spaghetti alla carbonara………wzbogacona o
świeży szpinak.
Składniki jak w przepisie oryginalnym plus garść swieżego szpinaku , ząbek czosnku i ostra papryczka.
-Do podsmażonego boczku dodać
ząbek czosnku , kawałek ostrej papryczki i wrzucić świeże liście szpinaku .
-Pod przykryciem poddusić /od czasu do czasu należy
przemieszać/ do momentu, aż szpinak zmięknie.
-Wsypać ugotowany makaron ,wymieszać.
-Wlać jajka zmieszane z parmezanem, wymieszać i zdjąć z
ognia.
-Doprawić do smaku.
Wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz