Niby francuskie, ale jednak nie francuskie.
Serowe, wytrawne ciasteczka, które swoim smakiem i wyglądem przypominają wypiek z tradycyjnego ciasta francuskiego. Świetnie smakują z czystymi i kremowymi zupami.
Serowe, wytrawne ciasteczka, które swoim smakiem i wyglądem przypominają wypiek z tradycyjnego ciasta francuskiego. Świetnie smakują z czystymi i kremowymi zupami.
Schłodzone, kilkakrotnie złożone ciasto serowe doskonale nadaje się przygotowania drobnych ciasteczek zarówno wytrawnych jak i słodkich.
Ciasteczka przygotowałam w/g przepisu z TEJ strony.
Ciasteczka przygotowałam w/g przepisu z TEJ strony.
-W misce wymieszać /przy pomocy widelca/ wszystkie składniki , aż do uzyskania jednorodnej mieszanki okruchów.
-Ciasto przesypać na folię spożywczą,
delikatnie uformować prostokąt /bez
zagniatania/.
-Owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin /najlepiej
na noc/.
-Schłodzone ciasto rozwałkować , złożyć
boki do środka , tworząc trzy warstwy,
owinąć w folię i ponownie
wstawić do lodówki na minimum 30
minut.
-Ciasto ponownie rozwałkować, złożyć i
schłodzić.
-Powtórzyć czynność po raz trzeci.
-Po ostatnim schłodzeniu ciasto
rozwałkować na grubość ok.4 mm. posmarować
białkiem , posypać papryką i
pokroić radełkiem w kilkucentymetrowe kwadraty.
-Kwadraciki ułożyć na blaszce zachowując
pomiędzy nimi odstępy
-Wierzch każdego kwadratu posypać dowolnie dobranymi nasionami/ kumin, orzechy,
len ,słonecznik itp./
Mmm :) super!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na pyszne, rozgrzewające leczo z cukinią!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń