Polenta najbardziej smakuje mi w okresie jesienno-zimowym.
Podawana na ciepło z różnego rodzaju sosami jest doskonałym , sycącym posiłkiem.
Polenta jest popularnym daniem włoskim. Przygotowuje się ją z kaszki kukurydzianej i podaje
w postaci gęstej papki z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego lub mięsno pomidorowego, grzybowego, pieczeniowego itp. Zastygniętą kaszę można podsmażyć lub grillować.
Do przygotowania polenty potrzebna jest tylko kasza kukurydziana , woda , sól i oliwa.
Do przygotowania polenty potrzebna jest tylko kasza kukurydziana , woda , sól i oliwa.
Tradycyjna kasza kukurydziana wymaga dość długiego
czasu gotowania /od 30 d0 60 minut/.
Coraz częściej wykorzystuje się obecnie polentę ekspresową-instant.
Gotuje się ją kilka minut i jest równie smaczna jak ta tradycyjna.
Polenta jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych posiłków, a możliwości jest mnóstwo.
W mojej kuchennej szafce zawsze znajdzie się opakowanie kaszy kukurydzianej .
Składniki:
- 1 l wody
- 150 g kaszki kukurydzianej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie: / polentę najlepiej ugotować w/g przepisu na opakowaniu/
-Zagotować wodę z solą /używam rondelka z grubym dnem/.
-Mieszając trzepaczką wsypywać kaszkę .
-Zagotować/ nie przerywając mieszania/.
-Mieszając co kilka minut gotować kaszę /najlepiej na płytce kuchennej/ ok.40-50 minut.
-Jeśli kasza przyklei sie do dna rondelka należy go zdjąć na kilka minut z ognia, dokładnie
wymieszać , a nastepnie kontynuować gotowanie.
wymieszać , a nastepnie kontynuować gotowanie.
-Garnek z ugotowaną kaszą zdjąć z ognia , dodać oliwę, ser i wymieszać.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego/mieszane
- 1 mała marchewka
- kawałek selera naciowego
- 1/2 cebuli
- 1 szklanka przecieru pomidorowego/passata
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 suszone pomidory
- 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
sos:
sos:
-Cebulę, marchew i seler pokroić w drobniutką kostkę.
-W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa i krótko podsmażyć.
-Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć kilka minut.
-Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać pssatę pomidorową, 1/2 szklanki wody , suszone pomidory i gotować na małym ogniu ok.30 minut/ do zgęstnienia sosu/.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Ugotowaną kaszę wyłożyć na talerz tworząc gniazda z wgłębieniem na środku.
-Wgłębienie wypełnić gorącym sosem mięsnym.
-Danie ozdobić zieloną pietruszką /dodatkowo suszonymi pomidorami z oliwy/
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń