Prosta sałatka , której głównym składnikiem jest biała fasola .
Pozostałe składniki można dowolnie komponować, choć właśnie taka
wersja smakuje mi najbardziej.
Sałatkę podaję jako samodzielne danie obiadowe.
wersja smakuje mi najbardziej.
Sałatkę podaję jako samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
- 200 g białej fasoli z puszki
- mix sałatek
- 2 pomidory
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki pestek dyni
- mały kawałek ostrej papryczki
- 3 łyżki ziołowego sosu winegret
- 2 kromki chleba /pełnoziarnisty/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
- świeże liście bazylii /do dekoracji
Wykonanie:
-Kromki chleba pokroić w kostkę, skropić oliwą i wstawić na
10 minut do gorącego piekarnika.
-Obraną cebulę pokroić
w cienkie krążki, seler i pomidor w
kostkę, papryczkę drobno posiekać.
-Fasolę odsączyć z zalewy.
-Warzywa przełożyć do miski , doprawić do smaku , skropić sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać.
-Tuż przed podaniem wierzch sałatki posypać pestkami dyni, dodać chrupiące
grzanki chlebowe.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń