Grillowane paseczki mięsa z piersi kurczaka w połączeniu z warzywami tworzą
pyszną sałatkę obiadową .
Dodatek chrupiacego pieczywa stanowi doskonałe uzupełnienie dania , które z powodzeniem można przygotować również na kolację. Kompozycje warzyw i smak sosu sałatkowego są
całkowicie dowolne.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- przyprawa do kurczaka /po ½ łyżeczki soli , papryki słodkiej mielonej, majeranku, tymianku,rozmarynu, imbiru, curry, czosnku mielonego, szczypta papryki ostrej/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mix sałatkowy
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek sosu winegret
Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.
-Skropić oliwą i obtoczyć w mieszance ziołowej
, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.
-Rozgrzać patelnię do grillowania i smażyć
kawałki mięsa z każdej strony do lekkiego
przyrumienienia się.
-Gotowe mięso przestudzić.
-Umytą sałatkę ułożyć na półmisku.
-Dodać kawałki kurczaka i połówki pomidorków .
-Skropić sosem sałatkowym.
/ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem/.
Zamiast sosu
winegret do sałatki można przygotować sos czosnkowo-pietruszkowy.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz /do smaku
Wszystkie składniki zmiksować
w blenderze. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
ale apetyczne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie taką lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuń