Sernik- to ciasto,które obowiązkowo od lat gości na moim świątecznym stole.
Wypróbowałam wiele przepisów, ale ten jest niezawodny i..... pyszny.
Otrzymałam ten przepis z zapewnieniem, że nigdy nie opada.
Sprawdziłam.... i tak już na stałe zagościł w mojej kuchni.
Składniki :
kruche ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy w/g smaku
- szczypta soli
masa serowa:
- 1kg sera białego-mielonego
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku d/pieczenia
- 100 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
oraz puszka brzoskwiń w syropie
1,5 szklanki cukru do piany
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1,5 szklanki cukru do piany
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Zarobić kruche ciasto, podzielić je na 2 części.
Jedną część po 30 min. chłodzenia rozwałkować i wyłożyć dno formy. Proponuję użyć dużej, głębokiej formy, ponieważ ciasto mocno wyrasta. Drugą część ciasta należy włożyć do zamrażalnika.
Jedną część po 30 min. chłodzenia rozwałkować i wyłożyć dno formy. Proponuję użyć dużej, głębokiej formy, ponieważ ciasto mocno wyrasta. Drugą część ciasta należy włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa: miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.
Do utartej masy dodawać stopniowo ser.
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć/można użyć miksera/.
Pod koniec wsypać budynie, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Kto lubi może dodać rodzynki/, są mile widziane w każdym serniku , ale nie wszyscy je lubią.../
Ubić na sztywną pianę z 5 białek dodając ok.1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki kokosu.
Do utartej masy dodawać stopniowo ser.
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć/można użyć miksera/.
Pod koniec wsypać budynie, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Kto lubi może dodać rodzynki/, są mile widziane w każdym serniku , ale nie wszyscy je lubią.../
Ubić na sztywną pianę z 5 białek dodając ok.1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki kokosu.
Gotową masę serową wylać na przygotowane wcześniej ciasto .
Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie, a na to ubitą pianę.
Ostatnią warstwę stanowi ciasto z zamrażalnika, które należy zetrzeć na grubej tarce.
Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie, a na to ubitą pianę.
Ostatnią warstwę stanowi ciasto z zamrażalnika, które należy zetrzeć na grubej tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz