Składniki:
- 7 białek
- 3 żółtka
- 1szklanka cukru
- 1|2 szklanki kokosu
- 1|2 szklanki orzechów siekanych
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1.5 szklanki mąki
- 3|4 szklanki rozpuszczonej margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku d.pieczenia
- cukier waniliowy
- sok i skórka z 1l2 cytryny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.Do ubitych białek wsypujemy delikatnie przesianą i wymieszaną z proszkiem d.pieczenia mąkę.W trakcie mieszania wlewamy powoli rozpuszczony,zimny tłuszcz.Ciasto dzielimy na cztery części.Do pierwszej dodajemy żółtka, sok i skórkę cytrynową,Do drugiej orzechy,do trzeciej kokos,a do czwartej kakao i delikatnie mieszamy.Na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę nakładamy nieregularnie łyżką porcje ciasta.Ponieważ ciasto z żółtkami jest najbardziej płynne doskonale uzupełni puste miejsca między ‘kupkami”ciast.Pieczemy ok.40min.w tem.170-180’C.Po wystudzeniu dzielimy ciasto na pół aby przełożyć kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz