26.01.2011

Ragu'- sos boloński




Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego/mieszane/
  • 1  marchewka
  • 1/2 selera korzeniowego lub łodyga naciowego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyzki oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka dobrego przecieru pomidorowego/z butelki lub puszki/
  • sól , pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:


Jarzyny rozdrobnić w mikserze lub pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Podsmażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Dobrze podsmażone  składniki podlać winem i gotować nadal do odparowania płynu. Dodać przecier pomidorowy,bulion i gotować do  momentu, kiedy sos zgęstnieje. Czas gotowania można przedłużyć podlewając całość bulionem lub wodą , bo prawdziwe ,   tradycyjne , włoskie ragu' gotuje się nawet kilka godzin.


Gotowy sos podajemy z makaronem.  Najlepiej smakuje   z domowymi wstążkami /tagliatelle all ragu'/, ale spaghetticzy  świderki też świetnie się z nim komponują.  Oczywiście obowiązkowo posypujemy całość świeżo startym parmezanem i listek zieleniny mile widziany /ale to po polsku/. Taki sos jest także głównym składnikiem włoskich zapiekanek  /np.lazania/                                     
Dodając do sosu aromatyczne przyprawy możemy otrzymać wersję o innym smaku,  ale to zawsze jest ragu'.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...