30.01.2011

Spaghetti z sosem bolońskim/ragu'/

Chociaż zestawienie makaronu z sosem mięsnym jest uważane przez dietologów za błąd w żywieniu to rozkosz dla podniebienia jest warta grzechu.
Makaron z ragu' jest daniem bardzo popularnym i lubianym we Włoszech, ale bardziej rozpowszechniona jest wersja tagliatelle all ragu' . 
  
Danie to, podobnie jak każde z makaronu jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mały problem stanowi tylko sos, który wymaga trochę więcej czasu do przygotowania. Można temu jednak świetnie zaradzić. Sos przygotowuje się z większej ilości składników , porcjuje w pojemniczki i zamraża. Prawie każda gospodyni włoska robi sos mięsny na zapas, a  w zamrażalce nigdy go nie brakuje.

Składniki:
-makaron spaghetti/ 80-100 g na osobę/
-sos ragu'
-ser Parmezan/w-g uznania/








Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Łączymy z sosem mięsnym, dodajemy starty ser i mieszamy delikatnie całość do połączenia składników.
Można  również  ugotowany makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać serem. Zielenina w/g gustu mile widziana /ale to już jest po polsku!/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...