Mój ulubiony sposób przygotowania biszkoptu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Składniki:/na torownicę.o śr. ok.22cm/
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki/ w tym 1 łyżka ziemniaczanej/
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem w misce postawionej na rondelku z gotującą się wodą- czyli ubijać na parze. Nie przegrzewać zbyt mocno masy jajecznej.
Kiedy już zgęstnieje i podwoi swoją objętość zdjąć z rondelka i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę zmieszaną .
Mieszać delikatnie z dołu do góry.
Kiedy już zgęstnieje i podwoi swoją objętość zdjąć z rondelka i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę zmieszaną .
Mieszać delikatnie z dołu do góry.
Ciasto wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok.30 min. /u mnie 170st.C/
Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15min.
Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15min.
Biszkopt można piec w okrągłej tortownicy lub prostokątnej foremce.
Wielkość foremek zależy od tego, jaki wysoki ma być nasz biszkopt.
Można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / ....choć niewiele to zmieni/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz