Tort orzechowy przywołuje moje wspomnienia z lat dzieciństwa.Piekła go moja mama na różne okazje. Przepisy bywały różne,ale podstawa to orzechy mielone lub siekane i masa kawowa.To połączenie jest jedyne i niepowtarzalne i ten smak orzecha......
Składniki na jeden krążek:duża tortownica
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag siekanych orzechów
- 10 dag zmielonych herbatników
- 1 płaska łyżeczka proszku d.pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i żółtka.Do masy jajecznej wsypać delikatnie pozostałe składniki i wymieszać.Upiec biszkopt w średnio nagrzanym piekarniku/ok.15 min/. W ten sam sposób zrobić drugi krążek.
Masa do tortu:
- 1,5 kostki masła
- 3 jaja
- 15 -20 dag cukru
- 1.5 łyżki kawy rozpuszczanej
- 1 łyżka spirytusu
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy.Wystudzić.Masło utrzeć do białości i połączyć z masą jajeczną.Dodać schłodzoną kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz spirytus.Gotową masą przełożyć krążki orzechowe.Wierzch tortu polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz