- 200 g mąki
- 180 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 3 jaja /duże
- 1 puszka ananasa w syropie
- 3 łyżki syropu ananasowego
- sok z połówki cytryny
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g orzechów włoskich
- 30 g masła
- 80 g cukru
Wykonanie: Rozpuścić cukier na dnie tortownicy wysmarowanej obficie masłem tworząc lekki karmel,a następnie wyłożyć ściśle plastrami ananasa.Do każdej dziurki w owocu włożyć połówkę orzecha. Pozostawić do ostygnięcia.Jajka zmiksować z cukrem,dodać miękkie masło. Miksując nadal całość dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz syrop ananasowy .Gotowe ciasto wylać na przestudzone ananasy.Piec ok.45 min.w temp.ok.170 st.
Upieczone,ale jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na talerz lub tacę przewracając delikatnie do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz