Cukinia duszona ze świeżymi i suszonymi pomidorami z dodatkiem pieczonego mięsa z pieczarkami.
/ resztek z obiadu z poprzedniego dnia/
............ bigos to danie, do którego można wrzucać każdy rodzaj mięsa i wędlin /u mnie /
/ resztek z obiadu z poprzedniego dnia/
............ bigos to danie, do którego można wrzucać każdy rodzaj mięsa i wędlin /u mnie /
Wprawdzie miałam na myśli kapuściany, ale ten awaryjny , cukiniowy wyszedł całkiem niezły,
a powiedziałabym wręcz pyszny......
Składniki:
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g mięsa z pieczeni z pieczarkami
4 pomidory
2 pomidory suszone
do smaku:
papryka słodka
tymianek
majeranek
kminek
sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić ,wybrać gniazda nasienne.
Cukinię umyć, przekroić ,wybrać gniazda nasienne.
Miąższ pokroić w kostkę (można nie obierać ze skórki).
Cebulę obrać i pokroić w kostkę ,podsmażyć na oleju.
Pokrojoną cukinię dodać do cebuli, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut pod przykryciem.
Mięso pokroić w kostkę, dodać do warzyw
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzuć do bigosu
Dodać pokrojone suszone pomidory, przyprawy.
Dusić na dość silnym ogniu, często mieszając.
Doprawić do smaku.
Podawać goracy z dodatkiem pieczywa.
Piszę się na takie danie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taki bigos:)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobnie do Ciebie:) jest fantastyczny w smaku:) ależ nabrałam na niego ochoty:) piękne fotografie:)
OdpowiedzUsuńMiło,że udało mi się w jakiś sposób pobudzić smak na to proste,ale fantasyczne danie...............dziekuję !
Usuń