30.01.2014

Faworki / VI / o smaku amaretto

Kolejna taca faworków  właśnie przygotowana do spożycia.
 Kruchutkie , delikatne i  pachnące amaretto.

Jednym ze składników ciasta na faworki jest alkohol / często zastępowany octem/, który może dodatkowo pełnić rolę  aromatu wzbogacający smak naszych smażonych smakołyków.
Doskonale sprawdza się tu dodatek rumu, koniaku, dowolnego  likieru np. anyżowego lub amaretto.

Składniki:
  • 250  szklanki mąki pszennej  
  • 4 żółtka
  • ok. 3  łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  • 500 g  smalcu lub oleju rzepakowego ,
  • cukier puder  z wanilią/ do posypania
Wykonanie:
-Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i alkoholu  zagnieść  gładkie , sprężyste ciasto konsystencji takiej    jak na pierogi / powinny utworzyć się w nim pęcherzyki powietrza/.
-Ciasto owinąć w folię i odłożyć  na  ok. 1 godz. w chłodne miejsce.
- Następnie  rozwałkować je cieniutko i  pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. /można użyć ozdobnego radełka/
-Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku,  koniec paska przewinąć  przez otwór.
-Jeśli w trakcie wałkowania używamy do podsypywania ciasta maki , należy jej nadmiar  omieść  przed smażeniem  przy pomocy pędzelka
- Gotowe faworki smażyć partiami na  rozgrzanym tłuszczu.
-Gdy się przyrumienią, przewrócić  je na drugą stronę.
-Usmażone faworki ułożyć na bibule, lub papierowym ręczniku  by ociekły z tłuszczu.
- Przełożyć  na półmisek i posypać waniliowym cukrem pudrem


2 komentarze:

  1. Uwielbiam je.
    Nawet te sklepowe mi smaukją i w końcu się na nie skusze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...