Pachnąca orientalnymi przyprawami, orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i ananasem to
fajna propozycja na lekką kolację.
Latem przygotowuję ją dodatkiem ryżu jako danie obiadowe , ale często podaję ją również moim gościom o każdej porze roku. Zamiast szpinaku można użyć lodowej sałaty, a ananas zastąpić marynowanymi wiórkami selera.
Smaczna i łatwa do przygotowania.
Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- gałązka świeżego rozmarynu i tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 świeżego ananasa
- świeże liście szpinaku
- ok. 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.
-Curry i paprykę wyspać do miseczki i połączyć z oliwą /ok. 2 łyzki/
-Paseczki mięsa umieścić w misce z marynatę, włożyć gałązkę rozmarynu, posypać pieprzem ,
solą i starannie wymieszać składniki.
-Miseczkę przykryć folią i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
-Żurawinę zalać dwiema łyżkami oliwy i odstawić.
-Liście szpinaku umyć, osuszyć.
-Ananas obrać i pokroić w paseczki lub kostkę.
-Rozgrzać patelnię do grillowania.
-Kłaść partiami mięso kurczaka i grillować przez kilka minut z każdej strony.
-Mięso przestudzić.
-W salaterce układać warstwami szpinak, mięso i ananas.
-Na wierzchu wyłożyć żurawinę i skropić oliwą, w której się moczyła.
-Posypać świeżo zmielonym pieprzem / jeśli wymaga dosolić/.
kurczak z ananasem to bardzo dobre połączenie, pycha:)
OdpowiedzUsuń