Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem.
Risotto z groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy nie używam groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie.....
Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.
Składniki:
- 200g ryżu "Arborio"
- ok.200g świeżego zielonego groszku
- 1 mała cebula
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego masła
- świeże listki mięty/ilość w-g uznania/
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę.
-Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu.
-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz.
-Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu.
-Podlać bulionem /ok. 2
chochelki/ i kontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki.
-W miarę
odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni.
-Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty, doprawić do
smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki.
Cudownie wiosennie i lekko wygląda Twoje risotto.
OdpowiedzUsuńWiosną chyba wszyscy tęsknimy za takimi lekkimi daniami.........
Usuńwiosenne zielone risotto, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńniezwykle proste i smaczne danie!
Usuńgenialnie, lekki i letnio!:)
OdpowiedzUsuń