15.02.2015

Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem


Smaczna, niezwykle prosta do przygotowania pieczeń  z udźca  indyka.
 Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad.
 Danie nie wymagające wiele zachodu , a  z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami  zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości.
Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji.............

Zamarynowane  , zrolowane mięso wystarczy upiec  w tradycyjny sposób lub w rękawie .
 Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa 
 skorzystałam z niej również tym razem . 
Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu.
Pieczeń doskonale kroi się  na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa
 Składniki:
  •   udziec z indyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem
  •   1 mała cebula                      
  •   1 marchew
  •   1 pietruszka
  •    kawałek selera
  •    1/2 szklanki wody                     
raz rękaw do pieczenia 
  • 3- łyżki oliwy z oliwek /lub oleju                   
  •  łyżka sosu sojowego               
  • 150 ml wytrawnego  czerwonego wina             3-4  ziarenka kolendry/zgniecione                 
  • 3 ząbki czosnku/zmiażdżone
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1  łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki               
  • ok. 1 łyżeczka soli
oraz:
  • 300 g  świeżych pieczarek
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek                 
Wykonanie:
Udziec umyć, osuszyć  /pozbawić kości, skóry ,błon/ .
                  -Składniki marynaty wymieszać . 
                   -Mięso starannie natrzeć  marynatą z każdej strony .
                 -Pozostawić  w marynacie, przykryć  folią i wstawić do lodówki 
 na kilka godzin/najlepiej na noc/               
 -Zamarynowane  mięso  zwinąć  jak roladę i obwiązać  nicią kuchenną, nadając  odpowiedni kształt.                    -Włożyć  do foliowego rękawa, dodać  pokrojone w plasterki warzywa, wlać pozostałą marynatę  i pół szklanki wody.             
       -Rękaw spiąć  i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.  
                 - Piekarnik nagrzać do 180 st.C , wstawić naczynie z mięsem.
               -Piec ok.60 minut. 
                   -Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię , mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut.                  -Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry. 
                   - Sos powstały w trakcie pieczenia  przecedzić  i przelać do rondelka.  
                 -Obrane pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce oliwy , przełożyć do sosu,  dodać ok.1/2 szklanki wody /  ilość  wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać pieprz zielony i zagotować.
    -Sprawdzić, czy sos jest odpowiednio doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną śmietany
lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.

 Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/
 i  zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym.


1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...